TÜRKİYE üzerinden 2014 başlarından bu yana uluslararası pazarlara gönderilen yaklaşık 52 milyon 500 bin varil Kuzey Irak petrolünün 20 milyon varilinin İsrail limanlarına gittiği ortaya çıktı. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ilk zamanlar Kuzey Irak petrollerinin Türkiye üzerinden İsrail’e gittiğini kesin bir dille yalanlarken, sonraki dönemde “petrolün Irak’ın malı olduğunu ve hangi ülkeye gittiği konusuyla ilgilenilmediği” açıklaması yapmıştı.
2013 sonlarında Irak Merkezî Hükümeti ile Kuzey Irak Bölgesel Yönetiminin, petrol gelirlerinin paylaşımı ve ödeme konusunda sorun yaşamaya başlamasıyla Kuzey Irak yönetimi, Kuzey Irak’ta çıkan petrolü doğrudan dünya pazarlarına gönderme kararı aldı. Bölgesel Yönetim, Kuzey Irak tarafından Türkiye sınırına kadar yeni bir petrol boru hattı inşa etti. Bu hat Türkiye topraklarında daha önce inşa edilen Irak-Türkiye Ham Petrol Boru Hattı’na bağlanarak Ceyhan’a ulaştı.
Böylece Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Kuzey Irak’tan çıkan petrolü Ceyhan’a pompalayarak Türkiye aracılığı Petrol Taşıma A.Ş (BOTAŞ) tanklarında depolamaya ve buradan kaçak olarak dünya pazarlarına satmaya başladı. Tankerler Ceyhan’dan ayrılırken açık denizde rotayı İsrail limanlarına çeviriyor veya gemi takip düğmesini kapatarak İsrail’e gittiklerini gizliyorlardı. Son zamanlarda ise direkt olarak İsrail limanlarını hedef gösteriyorlar.
Ceyhan’dan dünya pazarlarına gönderilen Kuzey Irak petrolünün, büyük bölümünün Yunan bayraklı tankerlerle taşınması da dikkat çekiyor. Petrol İsrail’e sadece Yunan bayraklı tankerlerle taşınıyor. Bir diğer ayrıntı da Irak Merkezi Hükümetinin, Irak petrolünü taşımasını yasakladığı bazı şirketlerin bu işi yapmaya devam etmesi Türkiye’nin buna göz yumması.
Bu arada EPDK raporuna göre Türkiye’nin 2014’te en fazla motorin ithal ettiği ikinci ülke İsrail oldu. Aynı dönemde Türkiye az miktarda da olsa İsrail’e petrol ürünü olan jet yakıtı, denizcilik motorini ve denizcilik yakıtı ihraç etti.