Türkiye dışişleri bakanı, dün,  Sabah gazetesine verdiği demeçte, Amerika ve Türkiye’nin, Suriye yönetiminin devrilmesi konusunda ortak tutum içinde olduğunu söyledi.

Suriye’de teröristlerin askeri eğitimleriyle ilgili  programın yürürlüğe geçirilmesi, belli bir yol haritasının olmaması dolayısıyla  gecikmişti.  Programa göre Suriye ordusuyla savaş için 15 bin  muhalife askeri eğitim verilecek.

Çavuşoğlu,  muhaliflere askeri eğitim verilmesinin  hiçbir siyasi hedefinin olmadığını  belirtirken, ilk etapta 300 muhalifin  eğitim alacağını ve bunların takvime göre devam edeceğini ve 15 bini bulacağını söyledi.

Türkiye dışişleri bakanı, bu yıl Suriye yönetimine karşı savaşmak için gerekli eğitimi alacakların sayısının 2 bini bulacağını söyledi.
Bu arada Reuters verdiği haberde,  halihazırda  Suriye yönetimi muhaliflerinden bir çoğunun Amerikan istihbarat teşkilatı CIA tarafından eğitildiği ve silahlandırıldığını bildirdi.

Suriyeli muhaliflerin  askeri eğitimi Pentagon’un gözetiminde  yapılacak.

Türkiye ve Amerika  işbirliği çerçevesinde  silahlandırılacak ve askeri eğitim alacak teröristler  sözde ılımlı muhalifler adıyla  nitelendirilirken,  bunlara eğitim vermek amacıyla da Amerika’dan 123 askeri görevlinin Türkiye’ye gittiği bildiriliyor.