Yemen’de Suud rejimi ve başını çektiği Arap ittifakının bu ülkeye dayattığı savaş altıncı yılına girdiği bir sırada, Yemen’in istifa eden Mansur Hadi yönetimi BM’nin bu ülkede korona virüs salgını ile mücadele amacıyla ateşkes önerisini kabul etti; Suud ittifakı da mecburen bu kararı olumlu karşılayarak kabul etti.
Suud rejiminin başını çektiği ittifakın Yemen milletine dayattığı savaş 26 Mart 2020 tarihinde altıncı yılına girdi. Ancak bu savaşın altıncı yılının başlaması BM’nin korona virüs salgını ile mücadele doğrultusunda önerdiği ateşkesin kabul edilmesine denk geldi.
Aslında BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in ateşkes önerisi sadece Yemen savaşıyla ilgili değildi ve dünyada tüm silahlı çatışmaların ve savaşların durdurulmasına yönelik bir çağrıydı.
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres çağrısında şimdi tüm dikkatlerin tüm beşeriyetin ortak düşmanı olan korona virüs salgını ile mücadele üzerinde odaklanması gerektiğini vurguladı.
Gerçekte son yıllarda başta ABD olmak üzere Batılı devletlerin tesiri altında bulunan ve bu zümrenin politikalarından şiddetle etkilenen BM Genel Sekreteri ilk kez korona virüs salgınını fırsat bilerek BM’yi Batılı devletlerin sultasından geçici de olsa kurtarmak ve dünya genelinde sebebiyet verdikleri çatışmaları ve gerginlikleri hafifletmek istedi.
Bu arada Yemen’in milli kurtuluş hükümetini oluşturan Ensarullah hareketi ve müttefikleri daha önce BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in ateşkes önerisini kabul etmekle bu sürece öncülük etti.
Başkent Sana’da bulunan Yemen milli kurtuluş hükümeti Dışişleri Bakanı Huşam Şeref Abdullah, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in korona virüs salgını ile mücadelede birlikte hareket etmek üzere Yemen’de savaşın durdurulması yönündeki önerisini çok önemli değerlendirdi.
Bu gelişmenin üzerine Yemen’in istifa eden Mansur Hadi yönetimi ve ardından S. Arabistan elebaşılığındaki Suud ittifakı da ateşkes önerisini olumlu karşıladıklarını duyurdu.
S. Arabistan’ın Yemen’de ateşkes önerisini kabul etmesinde önemli bir nokta yatıyor.
Suud ittifakının Yemen milletine dayattığı savaş yüzünden bu millet dünya genelinde en büyük insani facia ile karşı karşıya geldi, ancak Suud rejimi şimdiye kadar hiç bir zaman ateşkes önerilerini olumlu karşılamadığı gibi, hatta Stockholm’da Yemen milli kurtuluş hükümeti ile istifa eden Mansur Hadi hükümeti arasında ve BM gözetiminde imzalanan anlaşmayı defalarca ihlal ederek pratikte anlaşmayı başarısızlığa sürükledi.
Bu yüzden şimdi de Suud rejiminin ateşkesi kabul etmesine rağmen pratikte bu anlaşmaya bağlı kalacağına kuşku gözüyle bakılıyor.
Bu yüzden Yemen’in siyasi yüksek konseyi üyesi Muhammed Ali Husi Twitter hesabında yaptığı açıklamada Suud ittifakının ateşkese destek, gerginlikleri hafifletme ve taraflar arasında insani ve iktisadi boyutlarda güven oluşturma yönündeki açıklamasını olumlu karşıladıklarını ve şimdi Yemen halkı ateşkesin hayata geçirilmesini beklediğini ifade etti.
Öte yandan Suud rejimi, iç arenada ciddi sıkıntılarla karşı karşıya bulunduğu bir sırada ateşkes önerisini kabul ettiği gözleniyor.
Görünen o ki, her gün hakkında yeni haberler çıkan kral Salman’ten sonra kimin tahta geçeceği ile ilgili sorunlar, Rusya ile petrol savaşı ve korona virüs salgını ile mücadele gibi meseleler Suud rejimini Yemen bataklığından kurtulma fırsatı olarak görmesine yol açmış bulunuyor.
Üstelik Riyad, Yemen savaşında üstün konumda olmadığı bir sırada bu ateşkesi kabul ettiğini ve Yemen ordusu ve halk güçleri savunma ve taarruz gücünü ve özellikle İHA ve füze birliklerini takviye ederek S. Arabistan’a ağır darbeleri indirdiğini de unutmamak gerekir.