Syria Direct’den Nura el-Hurani‘ye konuşan eski Özgür Suriye Ordusu savaşçısı İbrahim el-Hac, örgütten ayrılma sebebinin bir şey başaramadığı hissi olduğunu söylüyor. Örgütün en büyük sorununun ne olduğu sorusuna para yanıtını veren Hac, örgütü kontrol edenlerin de parayı verenler olduğunu, kendi çıkarları için çalışmayan kişilerden silahlarını geri alabildiklerini belirtiyor.

Kendi bulunduğu iki birliğin dağıldığını belirten Hac, bu birliklerdeki kişilerin başka örgütlere katıldığını ya da kendi örgütlerini kurduklarını aktarırken, ÖSO’nun zayıflamasının sebebi olarak da verilen paranın azalmasını gösteriyor. Örgüt liderlerinin gelen parayı kişisel amaçları için kullandıklarını da belirten Hac, ÖSO’da bulunan gruplar arasında çok az işbirliği olduğunu da söylüyor.

ÖSO komutanlarının rejime karşı savaşmak yerine bir biriyle belirten eski ÖSOcu, çok sayıda kişinin istihbarat alma amacıyla örgüte sızdığını da belirtiyor. ÖSO liderliğinin aldığı parayı gizli tuttuğunu da belirten Hac, bunun da güvensizliğe yol açtığını aktarıyor. Kendilerinin Müslüman Kardeşler’den para aldıklarını belirtirken, kendilerinin örgütün ideolojisiyle ilgilenmediğini, para almak için orada bulunduğunu, örgütün de bunu fark ettiğini açıklıyor.

ÖSO’da bulunanların %90’ının ideolojik bir tarafı olmadığını söylerken, çoğunun İslamcılıkla da ilgilenmediğini iddia ediyor. Ancak pek çok örgüt için ideolojinin çok önemli olduğunu da söyleyerek, ÖSO’yu ve diğer grupları destekleyenlerin de ideolojilerinin benimsenmesini istediğini aktarıyor.