Türkiye’nin ateşkesi gözetleme bahanesiyle 3 gözetleme noktası daha yapmasıyla Suriye’deki gözetleme noktasının 49’a yükseldiği bildirildi.

Alınan haberlere göre, sözkonusu 3 yeni gözetleme noktasının Halep-Şam (M-4) otoyolunun güneyi ile Hama eyaletinde olduğu bildiriliyor.

Böylece Türkiye’nin Halep ve İdlib bölgesindeki gözetleme noktası 49’a çıkmış oldu.

Bilindiği gibi Türkiye ve Rusya arasında geçtiğimiz haftalarda İdlib bölgesi üzerinde anlaşmaya varılmıştı. 

Rusya’nın Suriye’deki Tarafları Uzlaştırma Merkezi, Türkiye’nin İdlib’de M4 karayolunda ortak Rus-Türk devriyeleri yapılmasını engelleyen radikalleri etkisiz hale getirmeyi taahhüt ettiğini belirtti.

Bu arada Rusya’nın Suriye’deki Tarafları Uzlaştırma Merkezi, Rusya ve Türkiye’nin M4 karayolunun Halep ve Lazkiye’yi birbirine bağlayan bölümünde ikinci kez devriye gezdiğini duyurdu.

“23 Mart 2020’de İdlib gerilimi azaltma bölgesinde Rus-Türk mutabakatına uygun olarak, M4 karayolunun Halep ve Lazkiye’yi birbirine bağlayan bölümünde ikinci Rus-Türk ortak devriyesi gerçekleştirildi” diyen merkez, güvenlik önlemleri çerçevesinde devriyenin güzergahının kısaltıldığının altını çizdi.

Güzergahın radikal grupların provokasyonları nedeniyle kısaltıldığına dikkat çeken merkez, teröristlerin provokasyonları gerçekleştirmek için çocuklar ve kadınlar da dahil olmak üzere sivilleri canlı kalkan olarak kullandığını kaydetti. Merkez, söz konusu grupların etkisiz hale getirilmesi ve M4’teki ortak devriyelerin güvenliğinin sağlanması için Türkiye’ye süre verildiğini ekledi.