Suriye, işgal altındaki Suriyeli Golan’ın “1967 Haziran 4” hattına kadar uluslararası kanunun garantör ettiği tüm yollarla kurtarması Suriye’nin ulusal önceliliği ve gayri kabili rücu hakkı olduğunu doğruladı.
Cenevre’deki BM bürosunda Suriye’nin daimi büyükelçisi Hüsamettin Ala, insan hukukları meclisin 43. oturumunda bulunduğu kelimede; “kentleri ve köyleri imha etmesi ve sakinlerini tehcir etmesi İsrail işgalinin Filistin ve Suriyeli Golan’ı işgal ettiği ilk günden beri uyguladığı siyasetin esası” olduğunu dile getirirken, sakinlerin zorla tehcir edilmesi, evleri yakma ve topraklara ve mülklere el konulması, doğal kaynakların çalınması, şehirlerin kuşatılması, tarımsal ürünlerin ve geçim kaynaklarının imhası gibi bazıların savaş suçları sayılan keyfi uygulamalar ve sistematik ihlallerin İsrail’in yukarıda bahsedilen suçlu politikasına eşlik ettiğine işaret etti.

Golan’ı işgal edildikten bu yana kadar uluslararası toplum, 1967’de 242, 1973’te 338 ve 1981’de 497 sayılı BMGK kararlarına uygun olarak İsrail’in işgal altındaki Suriye Golanı’ndan 4 Haziran 1967 hattına tamamen çekilmesini istediğine işaret eden Ala; bu kararların diğer şeylerin yanı sıra, ırkçı İsrail’in işgal altındaki Golan’da kanunlarını, yargı yetkisini ve yönetimini dayatma kararının geçersizliğini ve hükümsüz olduğunu not ettiklerini ve bu uygulamasının derhal geri çekilmesini talep ettiklerine dikkat çekti.

Ala; İsrail işgalinden elli üç yıl sonra, işgal varlığının uluslararası hukuk kurallarını ve Birleşmiş Milletler Sözleşmesi’ni ve ilgili kararları küçümsemeye ve Güvenlik Konseyi’nde başta ABD’nin olamak üzere bazı kalıcı üyelerin sağladığı koruma şemsiyesinden yararlanmaya devam ettiğine dikkat çekti. Ala; İsrail işgalinin insan haklarına yönelik ağır ve sistematik ihlallerinin kınanmasını önleyememesinden sonra ABD’nin İnsan Hakları Konseyi ve diğer uluslararası organlardan çekilme kararı vermesine dikkat çekerken, bunun, ABD’nin İsrail işgaline yönelik mutlak ve kör destek zeminine tutumundan geldiğini söyledi.

Ala ayrıca; Suriye’nin, İnsan Hakları Yüksek Komiseri’ne, İsrail işgal güçlerine, memleketlerini ve Suriye’deki akrabalarını ziyaret etmek isteyen işgal altındaki Suriyeli Golan’daki halkımıza Kunaytra geçiş noktasını açma baskısı uygulama çağrısında bulunduğunu ekledi.