Irak milli güvenlik danışmanı Kasım Araci Suriye hapishanelerinde 50 ila 70 ülkeden teröristlerin varlığı Irak’ın milli güvenliğine karşı ciddi tehlike arz ettiğini belirtti.

Suriye’de tekfirci IŞİD terör örgütüne üye olan teröristlerin kaçışının devam etmesi Iraklı yetkilileri derinden kaygılandırıyor. Iraklı yetkililer şimdiye kadar birçok kez bu teröristlerin ülkelerine iade edilerek yargılanmalarını istedi.

Konu hakkında bir açıklama yapan Irak milli güvenlik danışmanı Kasım Araci, ABD destekli YPG örgütü, içinde teröristlerin bulunduğu hapishaneleri kontrol etme yetkinliğine sahip olmadığını belirtti.

Araci şöyle ekledi:

IŞİD’in cani elebaşıları Haseke ve Sanae ve Suriye’deki diğer bazı hapishanelerde yatıyor ve sayıları on bini aşıyor. Bu arada bu teröristlerin aileleri ve bazı yaşlı üyeleri de El Hol kampında barınıyor; oysa IŞİD kadınlarının cinayetleri kocalarının işlediği cinayetlerden farksızdır.

Araci, bu teröristler Irak için ciddi tehlike arz ettiğini, fakat teröristlerin bağlı bulunduğu ülkeler kendi güvenliğinden korktukları için Bağdat’ın bu teröristlerin iade edilmeleri ve yargılanmaları yönündeki talebini görmezden geldiğini kaydetti.

Irak milli güvenlik danışmanı Kasım Araci’nin bu açıklaması, Suriye’de iki hafta önce Sanae’nin ikinci hapishanesinin önünde iki korkunç patlama meydana gelmesi ve bazı IŞİD teröristlerinin kaçmasından sonra gündeme geliyor. Bundan önce 29 Mart 2019’da da üç bin IŞİD teröristinin yattığı Haseke hapishanesinde çıkan isyanda bazı IŞİD teröristleri hapishaneden kaçmayı başarmıştı.

Suriye medyası, Amerikalı terörist askerlerin Haseke hapishanesinde yatan IŞİD teröristlerinin kaçmasına zemin hazırladığını belirtiyor.