Gorazde Müftülüğü ile Gorazde Belediyesi tarafından yürütülen hatıra ormanı çalışmaları kapsamında düzenlenen törene, Bosna Hersek İslam Birliği Başkanı Husein Kavazovic de katıldı.

Kavazovic, soykırımdaki kurban sayısını temsilen 8 bin 372 fidanın dikileceği hatıra ormanına ilişkin, bu sayede Srebrenitsa’da yaşananların unutulmamasını sağlamayı amaçladıklarını söyledi. Kavazovic, “Geçtiğimiz günlerde Burma ve Myanmar’daki soykırımlara maruz kalan Müslümanlarla bir araya gelme fırsatım oldu. BM’nin kararlarından söz ettiler. Onlara; ‘kararları unutun’ dedim. Çünkü biz de o kararların alındığı ülkelerden biriydik” ifadelerini kullandı.

Srebrenitsa Belediye Başkanı Camil Durakovic ise Gorazde’nin de soykırıma maruz kalmaktan son anda kurtulduğunu vurgulayarak, “Biz bu dünyadan göçüp gittiğimiz zaman yeni nesil gelip ormanı ziyaret edebilecek. Buradaki her ağaç, soykırımda hayatını kaybeden şehitlerin anısını yaşatacak” diye konuştu.

Srebrenitsa’da ne oldu?

Bosna’daki savaşta, BMnin “güvenli bölge” ilan ettiği Srebrenitsa, 11 Temmuz 1995’te Lahey’de davası devam eden Sırp komutan Ratko Miladic’e bağlı Sırp birliklerince işgal edildi. İşgalin ardından BM bünyesindeki Hollandalı askerlere sığınan sivil Boşnaklar, Sırplar’a teslim edildi. Kadın ve çocukların Boşnak askerlerin kontrolündeki bölgeye ulaşmasına izin veren Sırplar, Boşnak erkekleri ise ormanlık alanlarda, fabrikalarda, depolarda katletti.

Katledilen Boşnakların bedenleri toplu mezarlara gömüldü. Savaşın ardından kayıpları bulmak için başlatılan çalışmalarda, toplu mezarlarda cesetlerine ulaşılan kurbanlar, kimlik tespitinin ardından her yıl 11 Temmuz’da Potoçari Anıt Mezarlığı’nda düzenlenen törenle toprağa veriliyor.