BM’de dün bir basın toplantısı düzenleyen Hoca, Türkiye’nin de desteğini alan ÖSO’nun BM, ABD, Türkiye ve birçok ülkenin terör örgütleri listesindeki El Nusra ile ittifak kurduğunu kabul etti.

Hoca toplantıda, Inner City Press adlı internet sitesinden Matthew Russell Lee’nin ‘ÖSO’nun El Nusra ile işbirliğine gidip gitmediği’ yönündeki sorusunu yanıtladı.

ÖSO ile El Nusra arasında işbirliği olduğunu kabul eden SMDK Başkanı’nın bunu ‘taktiksel ittifak’ olarak nitelemeyi tercih etmesi de dikkat çekti.

İdlib’de Taktiksel İttifaka Gidildi
Hoca, bu ‘taktiksel ittifak’ın hayata geçirilmesine örnek olarak ise bünyesinde El Nusra Cephesi’ni de barındıran bir ittifak grubu olan Fetih Ordusu’nun mart ayının sonunda ele geçirdiği İdlib’i gösterdi.

El-Kaide İle İttifak “Abartılıyormuş”
Hoca, ÖSO’nun İdlib’te El Nusra ile ‘taktiksel ittifak’ın kurduğunu kabul etse de, bu ‘bağlantının çok abartıldığını’ da savundu. SMDK Başkanı, bu abartıdan da ‘Suriye medyasını’ sorumlu tuttu. Hoca, ‘aralarında Suriye medyası da olmak üzere ÖSO – El Nusra ittifakını abartanlar olduğunu’ söyledi.

Çocuk Askerler Sorusunu Cevapsız Bıraktı
Bu arada Inner City Press’teki haberde, Hoca’nın  ‘ÖSO’nun çocuk askerler kullandığına’ dair BM açıklamalarına ilişkin soruyu ise yanıtsız bıraktığına dikkat çekti.

Eğit – Donat’ın ÖSO’ya Faydası Yok
Yazıda, Hoca’nın ayrıca ‘Türkiye ile ABD arasında bir süredir görüşmeleri süren ve Suriyeli muhalifler için öngörülen ‘eğit-donat’ programından ÖSO’nun şimdilik bir fayda sağlamadığını söylediği’ de aktarıldı.

Suriye’nin Halep ile Lazkiye kentleri arasında yer alan İdlib’in merkezini, mart ayının sonunda ele geçiren Fetih Ordusu, geçen hafta sonu ise İdlib’e bağlı stratejik önemdeki Cisr eş-Şuğur ilçesinin önemli bir bölümünü almıştı.

İdlib’e ortak saldırı’ düzenlemek amacıyla ‘Fetih Ordusu’ (Ceyşul Fetih) adı altında birleşen radikal örgütler şunlardı: Ahraru Şam, Nusra Cephesi, Aksa Askerleri (Cundul Aksa), Ehli Sünnet Ordusu (Ceyşu Sunne), Feyleku Şam ve Hak Tugayı (Livau Hak).

Türkiye’nin Lojistik Desteği
Suriye yönetimi son olarak Türkiye ‘yi, İdlib ve Cisr eş-Şuğur kentlerini ele geçiren El Nusra öncülüğündeki cihatçı örgütlere destek vermekle suçlayarak BM’ye şikayet etmişti.

Ancak Türk askeri yetkililer, Suriye Dışişleri Bakanlığı’nın İslamcı grupların İdlib ve Cisr eş-Şuğur’u ele geçirmesinde  Türk ordusunun verdiği lojistik ve ateş desteğinin önemli rol oynadığının “Gerçekle ilgisi olmayan iddialar” olduğunu iddia etti.