Hayatının tamamını Siyonistlerle Mücadele ve Filistin’in özgürlüğü için direnişle geçiren Hamas’ın Manevi Lideri Şeyh Ahmed Yasin, hayatını iki intifadanın öncülüğünü yapma gibi sayısız hizmetle süsledi. İşgalci siyonistler ABD teknolojisini kullanarak, namazdan çıktığı sırada üzerine füzeler fırlattı ve onunla birlikte yedi kişinin daha şehit olmasına sebep oldular. Fakat bu hadise onlar için bir ölüm değil ölümsüzlüğe açılan kapıydı.
Şeyh Ahmed Yasin bütün vücudunun felçli olmasına rağmen Allah yolunda mücadeleden ve başkalarını da buna teşvikten geri kalmaksızın dolu dolu bir ömür geçirdi. Bu yüzdendir ki onun 67 yıla sığdırabildiği faaliyetler birçoklarının bu sürenin on katında bile gerçekleştirebileceklerinden fazladır.
O bedeniyle ilgili engelleri aşamasa da, bunu çok önemsemedi. Böylece örnek şahsiyetiyle örnek bir tavır sergiledi. Gösterdiği bu örneklik hak davada mücadeleye meyilli olanları cesaretlendirdi. Örnek bir hayat ortaya koyduğu gibi “Allah yolunda şehit olmak en yüce gayemizdir” sözüne sadık kalarak dünya hayatını noktalarken de örnek oldu.
Şeyh Ahmed Yasin, 1937’de Filistin’in Askalan şehrinin el-Cevra köyünde doğdu. Üç yaşında iken babası vefat etti. 1948’de yahudilerin Filistin’in büyük bir bölümünü işgal etmelerinin yol açtığı felaket üzerine ailesiyle birlikte Gazze’ye göç etti. 1952 yazında yüzme esnasında kafasının üstüne düşmesi sebebiyle bütün vücudu felç oldu. Gazze şehrindeki İmam Şafii İlköğretim Okulu’nda, er-Rihal Ortaokulu’nda ve Filistin Lisesi’nde okudu. 1958’de liseyi bitirdikten sonra bazı ilim adamlarından özel dersler aldı. Kendi özel çalışmalarıyla da kendini çok iyi yetiştirdi. Çevresinde zeki ve kültürlü biri olarak tanınırdı. Özel öğrenimini tamamladıktan sonra öğretmen olarak görev aldı.
1967’de Filistin’in tamamının Siyonist işgalcilerin eline geçmesi üzerine insanlar vatanlarını işgalden kurtarma mücadelelerinde kendilerine önderlik edecek birilerini aramaya başladılar. Ahmed Yasin okullardaki öğretmenliğinin yanı sıra halka da direniş öğretmenliği yaptı.
Gazze’de İslâm Merkezi’ni kurmasından sonra iyice tanındı ve Filistin’in her tarafında adı duyuldu. Bu durum işgal yönetimini son derece rahatsız etti. Bu yüzden onu defalarca polis merkezine çağırdı.
1984’te İslâm Merkezi’ndeki birçok yardımcısıyla birlikte tutuklandı. Soruşturma sonunda, İsrail devletini yıkarak yerine İslâmi bir devlet kurmak için çalıştığı gerekçesiyle 13 yıl hapse mahkûm edildi. Ancak on bir ay sonra Filistinlilerle işgalciler arasında bir esir değişiminde serbest bırakıldı. 1985’te gerçekleştirilen bu esir değişiminden sonra yine cihad ve direniş öğretmenliğine döndü. Gazze Şeridi’ndeki Müslüman Kardeşler liderlerinden bir grupla birlikte işgal güçlerine karşı direnmek için 14 Aralık 1987’de de Hamas Hareketi’ni kurdu.
Şeyh Ahmed Yasin’in şehadet yıldönümü Filistin dahilinde ve haricinde çeşitli etkinliklerle anılıyor.