Lübnan’da geçen sene yeni hükümeti kurmakla görevlendirilen Saad Hariri 9 aylık ertelemenin ve Başbakanlık Sarayı’na dönmek için iç ve dış yolları kapatmasının ardından hükümeti kurma görevini bırakarak parlamento seçimlerine katılmaya karar verdi.
Saad el-Hariri dün Hizbullah’a karşı Amerikalılar ve Fransızlar tarafından hazırlan seçim kampanyasına katılarak kışkırtmalarına başladı. Washington ve Paris, Hizbullah’a karşı meclis çoğunluğunun oluşturulması çağrısında bulundu.
Lübnan’da 22 Ekim’de yeni hükümeti kurmakla görevlendirilen Saad Hariri o zaman, ülkenin çökmesini önlemek için hızla partizan olmayan uzmanlardan oluşan bir hükümet kuracağını taahhüt etti. Ama gerçekte olan şuydu ki, atamayı takip eden aylarda insanların geçim kaynaklarında yıkım gerçekleşti.
Saad Hariri’nin istifa amacı neydi?
Hariri’nin görevi iade ettiğini duyurmasının ardından dolar, ilk kez 20 bin liranın üzerine çıktı. Aslında, Hariri’nin bahsettiği uzmanlar hükümeti, ekonomiden çok partisinin ve ortaklarının temsilcisiydi.
Saad Hariri’nin yeni hükümet kurma görevini bırakacağı, göreve başladığı ilk aylardan beri tahmin edilebilirdi. Çünkü kendisi, Suudi Arabistan’ın veto hakkı olduğu sürece hükümet kurma müzakerelerine devam edemeyeceğini biliyordu.
İşgalci güçler tarafından ham petrol ve sıvılaştırılmış gazın yağmalanması operasyonu vatandaşların maaşlarının ödenmesini engelledi.’
Gerçek şu ki Hariri ve ailesi her zaman Lübnan’da direnişe ve Lübnan halkına karşı bir baskı kaldıracı olarak rol oynadı. Saad Hariri’nin babası ve eski Lübnan Başbakanı Refik el-Hariri’nin 2005’te bir arabasına düzenlenen bombalı saldırıda öldürülmesiyle 2005’ten beri durum böyle.
Lübnan davasına uluslararası müdahale için bir platform ve direnişi ortadan kaldırmak için bir girişim ayrıca Siyonist rejimin etrafındaki ortamın güvenliği haline geldi
Ancak mevcut Lübnan senaryosu, Saad Hariri’nin istifasının veya istifasının ötesine geçiyor. Özellikle Lübnan’daki protestolar ve çatışmalar onun istifasının hemen ardından başladığından beri.
Bu gösterilerin ve çatışmaların amacı, ekonomik çöküntü içinde olan bir ülkede direnişi zayıflatmak, suçlamak ve kaos yaratmaktır. Bunların hepsi Hariri’nin yardımıyla hedeflerine ulaşmaya çalışan Suudilerin hedefleridir.
Elbette Hariri’nin istifası, bölgedeki güncel gelişmeleri ve direnişin siyasi ve sahadaki kazanımlarını yorumlamadan düşünülmemelidir.