İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Türk mevkidaşıyla düzenledikleri ortak basın toplantısında, bölgede terörizm ve radikalizmle mücadele edilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Cumhurbaşkanı Ruhani, bugün Tahran’da Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la katıldıkları ortak basın toplantısında, İran ve Türkiye’nin bütün bölgede, istikrarsızlık, güvensizlik ve savaşın durması konusunda ortak görüş sahibi olduklarını belirterek, Müslümanlar ve bölge halkı arasında kardeşliği görmek için terörizm ve radikalizmle mücadele etmek gerektiğini ifade etti.

Türkiye Cumhurbaşkanı ve beraberindeki heyete “hoş geldiniz” diyen Cumhurbaşkanı Ruhani, bugün Türk tarafıyla yapılan görüşmeleri çok iyi ve detaylı olarak niteledi. Ruhani, bu görüşmelerde ikili ilişkiler ve bölgesel konular hakkında görüş teatisinde bulunduklarına dikkat çekerek, ikili ilişkiler, enerji, taşımacılık ve transit ve karşılıklı olarak iki ülkede ve 3. ülkede özel sektörlerin yatırımı konularında çok önemli anlaşmalar yaptıklarını, ayrıca tercihli ticareti de ele aldıklarını belirtti.

Ruhani, Erdoğan’la yaptığı görüşmede, kültürel ilişkiler ve iki ülke üniversiteleri ve bilim ve araştırma merkezleri arasında işbirliğinin geliştirilmesine vurgu yapıldığını ifade etti. Ruhani, bu görüşmede sınır güvenliğinin de ele alındığını, Türkiye ve İran’ın otak sınırlarda terörizme karşı işbirliğinin de görüşüldüğünü sözlerine ekledi.

Ruhani, iki ülke arasında ticaret hacminin 30 milyar dolara ulaştırılmasına vurgu yaptı. Ruhani, Türkiye hükümetine, İran’a nükleer konuda verdiği destekten dolayı da teşekkür ederek, İran ile 5+1 grubu arasındaki anlaşmanın, İran-Türkiye ticaretine katkı sağlayacağına inandığını ifade etti. İran Cumhurbaşkanı, İran ve Türkiye yetkililerinin kritik bir dönemde görüştüklerine temasla, bölgede yaşanan olaylardan üzüntü duyduklarını dile getirdi.

İran Cumhurbaşkanı, Irak, Suriye, Filistin ve Yemen gelişmeleri hakkında detaylı bir görüşme yaptıklarını da sözlerine ekledi.
Ruhani, İran ve Türkiye’nin Yemen konusunda ortak noktaları olduğuna dikkat çekerek, iki ülke cumhurbaşkanlarının, Yemen’de saldırılar ve akan kanın durması ve ateşkesin bir an evvel durması ve ateşkesin sağlanmasına inandıklarını ifade etti.

Basın toplantısında, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan da, bu görüşmede 8 işbirliği anlaşması ve bir ortak bildiri imzalandığına dikkat çekerek, bunu iki ülke ilişkilerinde çok önemli bir adım olarak niteledi. Erdoğan, bugün Tahran’da çok önemli bir görüşme yaptığına temasla, Tahran’da Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi’nin 2. toplantısını gerçekleştirdiklerini kaydetti.
Türkiye’nin İran’a ihracatının 4 milyar dolar, İran’ın Türkiye’ye ihracatının ise 10 milyar dolar olduğunu ifade eden Erdoğan, iki ülke arasındaki ticaret farkının İran’ın lehine olduğunu söyledi.

Erdoğan, İran ve Türkiye’nin kültür turizmi konusunda da işbirliği yapmalarını istedi. Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamasının devamında, İran’dan ucuz doğal gaz istediğini de belirtip, böyle olursa, İran’dan doğalgaz ithalatını artıracaklarını söyledi. Erdoğan, İran ve Türkiye ilişkilerinin bölge ülkeleri için örnek teşkil edebileceğini ifade etti.

Türkiye Cumhurbaşkanı, Irak başta olmak üzere bölgedeki önemli meselelere işaretle, bu bağlamda da, Ruhani’yle görüştüklerini, Irak’ın kan ağladıkları bir yer olduğunu, bu ülkede yüz bin insanın öldüğünü, tarih ve kültürünün katledildiğini belirtip, Suriye’de de şimdiye kadar 300 bin kişinin öldüğünü, bunların tamamının Müslüman olduğunu kaydetti.

Erdoğan bir Müslüman olarak bölge ülkelerine baktığını ifade ederek, insan kanının rahatça akmasını kabul etmenin mümkün olmadığını ifade etti. Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerinin devamında, “birlikte olup, müzakere yapmalı ve akan bu kanı durdurmalıyız”, ifadesini kullandı.