Filipinler’de hükümet ile Moro İslami Kurtuluş Cephesi (MİKC) arasında varılan barış anlaşmasının hayata geçirilmesi için silah bırakma eylemi gerçekleşecek. Hükümet ile MİKC arasında Mart 2014’te imzalanan anlaşma kapsamında, Salı günü yapılacak sembolik törenle MİKC elindeki silahların yüzde 5’ini uluslararası gözlemcilerin de yer aldığı bağımsız silah bırakma komisyonuna teslim edecek.

Cotabato’da yapılacak ve MİKC’e bağlı Bangsamoro İslami Silahlı Kuvvetleri’nden 145 kişinin silah bırakacağı törene Devlet Başkanı Benigno Aquino da katılacak.

Anlaşma Bosna Hersek’te Sırp katillere karşı savaşan Boşnak Mücahidlerin yine sözde İslami yönetimlerin kandırmacasıyla Birleşmiş Milletler (BM) Barış Gücüne silahlarını teslim etmesi ve Hollandalı komutanın katil Sırp Komutan Ratko Mladiç ile anlaşarak binlerce Bosnalı Müslümanın katledilmesine neden olan acı ihaneti-olayı hatırlattı.

Türkiye Silahsızlanma Komisyonuna Başkanlık Edecek

Barış süreci, tarafların temsilcilerinin yanı sıra bağımsız gözlemcilerin de yer alacağı çeşitli komisyonlar tarafından izlenecek. Bunlardan en önemlisi, başkanlığını Türkiye’nin Manila Büyükelçisi Haydar Berk yapacağı silahsızlanma komisyonu.

MİKC’nin takvim çerçevesinde silah bırakmasını ve bırakılan silahların gözetimini üstlenecek komisyonda taraflardan birer temsilcinin yanı sıra Norveç ve Brunei’den de gözlemciler yer alacak. Türkiye’den İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Oruç’un yer alacağı bağımsız izleme heyeti ise tarafların anlaşma şartlarına uygun hareket edip etmediklerini denetleyecek. Toplam 5 kişiden oluşacak heyette tarafların temsilcilerinin yanı sıra ABD ve Avrupa Birliği’nden de isimler görev yapacak.

Silah Bırakmada Türkiye’nin Rolü Büyük

Türkiye’nin arabuluculuk konusundaki çabalarına dikkat çeken Oruç’un verdiği bilgiye göre, süreçte aktif rol oynayan Türkiye, izleme heyeti ve silah bırakma komisyonu gibi iki önemli enstrüman aracılığıyla barışın gelmesine katkıda bulunuyor.