Türkiye yöneticileri 5 Ocak 2005 tarihinde sözde Avrupa Birliği (AB) Uyum Yasaları çerçevesinde çıkardığı bir yasa ile resmi gazetede Kırmızı Et ve Et Ürünleri Üretim Tesislerinin Çalışma ve Denetleme Usul ve Esaslarına Dair Yönetmelikin Tanımlar bölümünde, kasaplık büyük baş hayvanlar sığır, manda, at, devekuşu ve domuz, küçükbaş hayvanlar da koyun, keçi ve tavşan olarak tanımlanmıştı.
Bu kanun değişikliği ile Türkye gibi %99’u Müslüman olan bir halka da (sözde gayrı müslümler için) kasaplarda domuz etine ulaşabilme hürriyeti sunuldu ve işin asıl korkunç kısmı bu etlerin piyasada serbest olmasıyla et içerikli ürün ve yemen-lokanta sektöründe bu ucuz etlerden faydalanma yani (resmi-gayrı resmi yollarla) buralarda haram etleri de kullanma daha da yaygınlaşacaktı.
Bu zulüm ile ilgili komik ama acı bir açıklama da Mısır Cunta yönetiminden geldi ve Mısırlı bir yetkili “Son yıllarda pazara sürülen eşek etinin bu ülkedeki gıda sıkıntısının çözümüne önemli katkı sağladığını” savundu.
Mısır Cuntası kesimhaneler ve kamu sağlığı yönetim başkanı Lütfü Şavir, yeterli denetim olmayışından dolayı yıllardır Mısır’da eşek etinin de yaygın olarak pazarlandığına dikkat çekti ve şöyle konuştu: Özellikle son yıllarda eşek etinin Mısır’daki gıda sıkıntısının çözümünde önemli ölçüde yardımcı olduğunu teslim etmeliyiz!
Lütfü Şavir şöyle konuştu: Eşek etinin insan sağlığına hiçbir zararı yoktur. Ben inanıyorum ki onun gevrekliğindeki özel lezzetine de vatandaşlarımız ilgi gösterecektir.
Mısır güvenlik birimleri daha önce 1500 eşeğin bulunduğu bir eşek çiftliğine operasyon düzenlemiş ve bu çiftlikte 50 eşeği kesilmiş halde bulmuştu. Kesilen eşekler inek eti olarak pazara çıkarılacaktı. Olayla ilgili bir grup kişi gözaltına alınmıştı.