Belçika’nın başkenti Brüksel’de acil toplanan AB liderleri genel anlamda yalnızca AB dışişleri ve içişleri bakanlarının önceki günkü zirvesinden çıkan 10 maddelik anlaşmaya destek vermekle yetinecek. Guardian’ın ulaştığı taslak metinde yaşananları trajedi olarak nitelendiren liderler, daha fazla ölüm yaşanmaması için insan kaçakçılarıyla savaşma ve kaçak göçmenlerin yola çıkmasını önleme kararı alacak.

Ancak bu metindeki bazı detayların uluslararası toplumu hayal kırıklığına uğratacağı yorumları yapıldı. Nitekim metinde Avrupa’da kalabilecek mülteci sayısı 5 bin olarak veriliyor.

Sadec Bu Yıl 36 Bin Göçmen Var

Bu da geçen yıl İtalya’ya ulaşmayı başaran en az 150 bin kaçak göçmenin tamamına yakınının AB’nin sınırlarını korumadan sorumlu Frontex ile ortaklaşa yürütülecek hızlı dönüş programı çerçevesinde ülkelerine geri gönderilebileceği anlamına geliyor. Yalnızca bu yıl teknelerle İtalya, Malta ve Yunanistan’a ayak basmayı başaran 36 binden fazla kaçak göçmen var.

Göçmenlerin Gemileri Batırılacak

Diğer taraftan dışişleri ve içişleri bakanlarının üzerinde mutabık kaldığı 10 maddelik bir eylem planı büyük tartışmaya yol açtı. Özellikle kaçakçıların yakalanıp kullandıkları gemilerin batırılacak olması maddesi tepki çekti. Planın diğer maddeleri arasında da Akdeniz’de yürütülen Triton ve Poseidon operasyonlarının mali kaynaklarının artırılması, tüm göçmenlerin parmak izlerinin alınması, acil yerleştirme mekanizmalarının devreye sokulması, Frontex ile ortaklaşa yürütülecek bir program kapsamında ise yasa dışı yollarla gelen göçmenlerin vakit kaybetmeden ülkelerine gönderilmesi, Libya’yı çevreleyen iletişimin artırılması yer alıyor.

Libya’da 1 Milyon Kişi Avrupa’ya Gitmeyi Bekliyor

Hâlihazırda 1 milyon kaçak göçmenin Libya’dan İtalya’ya gitmek için beklediği belirtilirken, son 3 yılda çıkılan bu umut yolculuklarında 10 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği açıklandı.