İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ihtilafları bir kenara bırakarak İslam ülkelerinin bir aile gibi birlik içinde olmaları gerektiğini belirterek, ‘Bu ihtilaflar Amerika’nın yararınadır’ dedi.

Azerbaycan cumhuriyetinin başkenti Bakü’de düzenlenen 18. Bağlantısızlar Hareketi (NAM) Liderler zirvesine katılan Ruhani, Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasine Macid ile görüştü.

Ruhani görüşmede İslam ülkelerinin birlik olması durumunda Amerika dahil hiçbir ülkenin onlara sorun oluşturamayacağını söyledi.

Bölge sorunlarının yabancıların müdahalelerinden kaynaklandığını ifade eden Ruhani, Yemen savaşı ve o ülke halkının öldürülmesinin bölge ülkeleri ilişkilerine etkisine değinerek, İran’ın bölgede ihtilaflara neden olan sorunların diyalog ile çözülmesi için çaba harcadığını söyledi.

Bangladeş’in İran’ın dostu ve büyük bir İslam ülkesi olduğunu ifade eden Ruhani, İran’ın iki ülkenin ikili, bölgesel ve uluslararası ilişkilerinin artmasını istediğini söyledi.

Şeyh Hasine Macid de görüşmede ülkesinin tüm İslam ülkeleri özellikle İran ile ilişkilerini geliştirmek istediğini söyledi.

İslam ülkelerinin başarı anahtarının birlik olduğunu ifade eden Macid, İslam ülkelerinin birleşmesi durumunda büyük güç oluşturacaklarını belirtti.