Laricani bu açıklamayı İslam Devrimi’nin 37’nci yıl dönümü etkinlikleri kapsamında Tahran’a giden Filistinli heyetlerle 13 Şubat’ta gerçekleştirdiği görüşmede yaptı. Heyetler El Fetih, Hamas, İslami Cihat, Filistin Halk Kurtuluş Cephesi ve El Saika gibi Filistinli grupları temsil ediyordu.

Daha sonra İran’ın Lübnan Büyükelçisi Muhammed Fathali 24 Şubat’ta düzenlediği basın toplantısında “Kudüs’teki intifadada şehit düşen” her Filistinlinin ailesine 7 bin dolar verileceğini, ayrıca “İntifada sırasında işgal güçleri tarafından evi yıkılan” her ailenin de 30 bin dolar alacağını belirtti. Büyükelçi, söz konusu ailelerle Filistin Direnişine Destek Komitesi ve İran bağlantılı Filistin Şehitler Vakfı’nın internet siteleri üzerinden temas sağlanacağını ve ailelerin buradan form doldurabileceğini söyledi.

İran İslam Cumhuriyetinin Filistin Direnişine bu yardımlar Siyonist İsrail ile olan irtibatı nedeniyle Mahmud Abbas yönetimi üzerinden yapmayacağı ise Abbas Yönetimini kızdırdı.

Para yardımlarının nasıl ödeneceği konusunda FKÖ’nün İran’la temas ettiğini belirten FKÖ İcra Meclisi üyesi Ahmet Mecdelani şöyle dedi: “Laricani’nin danışmanı Hüseyin Şeyhülislam’dan ‘Mahmud Abbas Yönetimi’ne güvenmiyoruz.’ cevabını aldık.”

El Fetih Merkezi Komite Üyesi Abbas Zeki ise Al-Monitor’a şu değerlendirmede bulundu: “Filistin halkı intifadaya sahip çıkmak için her devletten her türlü desteğe muhtaç. İran Gazze’deki Filistin halkını İsrail karşısında zaten desteklemişti. İran’ın stratejik bazı ilişkileri var, Hamas ve İslami Cihat gibi gruplarla eş güdüm hâlinde.

Mahmud Abbas Yönetimi, İsrail’le yaptığı anlaşmalar nedeniyle ve Oslo Anlaşması’nı sonlandıramadığı için İran’dan para alamaz. (…) İran bölgenin güçlü bir ülkesi. Filistin davasına destek veren İran’a düşman olamayız. İran’la stratejik olmasa da normal ilişkiler kurulabilir.”

Al-Monitor’a konuşan Hamas Siyasi Büro Üyesi Mahmud El Zahar’ın yorumu ise şöyle oldu: “Mahmud Abbas Yönetimi hâlihazırda İsrail’le güvenlik koordinasyonu yapıyor ve İsrail tarafından intifadaya para desteği almakla suçlanmamak için şehit evlerinin onarılmasını istemiyor. (…) İran, Mahmud Abbas Yönetimi’ne güvenmediğini söyledi ki bu görüş birçok ülke tarafından paylaşılıyor. Direnişi ve şehit ailelerini destekleme amaçlı paranın kim tarafından alınacağına bağışçı ülke karar verir. Dolayısıyla biz, ister silah ister para ister şehit evlerinin onarımı olsun direnişe yapılan her türlü yardımı saygı ve minnetle karşılıyoruz.”

Hamas’ın kurucularından da olan Mahmud Zahar ayrıca İran İslam Cumhuriyetinin yardımlarının koşulsuz olduğunu belirtti: “İran tarafı Filistin’e desteği karşılığında hiçbir zaman koşul öne sürmedi. Biz de koşul içeren hiçbir desteği kabul etmiyoruz, işgal karşısında bizi zayıflatacak ittifak oyunlarına girmiyoruz.”