Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi, Irak’ta terör örgütü IŞİD ile mücadele verilmesi için Ayetullah Sistani’nin gönüllü güçlerden bir güvenlik kurumunun oluşturulmasına dair fetvasının Irak’ın düşmanlarının hesaplarını bozduğunu söyledi.

Irak başbakanı  Mustafa el’Kazımi,  Haşdi Şabi’nin kurulmasının 6. yıldönümü münasebetiyle yaptığı açıklamada, ”Ayetullah Sistani’nin gönüllü güçlerin oluşturulmasına dair fetvası, bu ülkenin düşmanlarına karşı cihadında yeni bir dönüm noktası olmuş ve aynı zamanda  düşmanların komplolarını bozmuş ve Irak halkına ülkelerini savunmaları  milli mücadele morali aşılamıştır’ dedi.

Irak başbakanı, Ayetullah Sistani’nin fetvasının hemen ardından  gönüllü güçlerden Haşdi Şabi’nin derhal oluşturulduğunu belirterek, bunun hemen ardından da terör örgütü IŞİD’e yönelik zaferlerin art arda geldiğini ve nihayetinde IŞİD’in tamamen yenilgiye uğratıldığını söyledi.

Irak başbakanı Kazımi, Irak’ın yönetimi ve değerlerinin savunmasının Irak halkının iradesinde ve demokratik çerçevede olduğunu belirterek, ”Iraklılar vatandaşlık değerlerinin güçlendirilmesi çerçevesinde ilerlemiş ve modern bir ülke olmak istemektedirler’ dedi.

Bilindiği gibi  başta ABD, ırkçı İsrail ve Arabistan’ın desteğindeki terör örgütü IŞİD’in 2014’de Irak’a saldırması ve bazı eyaletleri sultasına geçirmesinin ardından Irak’ın dini mercilerinden Ayetullah Sistani,  gönüllü halk güçlerinin oluşturulmasını istemiş ve IŞİD’la mücadelenin cihad olduğuna dair fetva yayınlamıştı.