Irak başbakanı Haydar el-İbadi ile yaptığı telefon görüşmesinde, ABD yönetiminin Irak’taki peşmerge ve Sünni güçlere doğrudan askeri yardım göndermesini öngören tasarıdan geri adım attığını bildiren ABD başkan yardımcısı Jeo Biden, IŞİD ile mücadele için Irak’a yapılan tüm silah yardımlarının iki ülke arasındaki anlaşmada da belirtildiği üzere Irak hükümetinin talebi üzerine olacağını bildirdi.

Irak Başbakanı Haydar İbadi, tasarının özellikle 715 milyon dolarlık fonun yüzde 25’nin peşmergeye ve Sünni yerel güvenlik güçleri ile Irak Sünni ulusal muhafızlarına verilmesini öngören maddelerine itiraz ettiklerini belirtmesi ardında Biden İbadi ile temasında bu açıklamayı yapmaktadır.

İbadi tarafından yapılan yazılı açıklamada, “IŞİD çeteleriyle mücadelede Irak’ın yanında duran ve ona askeri destek veren tüm ülkelerin tutumunu memnuniyetle karşıladıklarını ve bu ülkelerle Irak hükümetinin işbirliğinde ülke egemenliğine saygıyı esas aldıkları” belirtilmişti.

Herhangi bir silahlandırma yapılacaksa bunun sadece Irak hükümeti kanallarıyla yapılması gerektiğini vurgulayan İbadi, “ABD Kongresi Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’ne sunulan teklifi kabul etmiyoruz. Bu bölgede daha fazla bölünmeye neden olur” ifadesini kullandı.