İngiliz hükümeti Yemen’i bombalayan Suudi liderliğindeki koalisyona 6.2 milyar Sterlinlik silah satışını onayladı.

Independent, İngiltere’nin Yemen savaşının başlamasından bu yana Suudi Arabistan’a milyarlarca Sterlin silah satışını onayladığını yazdı.

İngiltere’nin bu dergisi internet sitesinde yayınladığı yazıda şu ifadelerde bulundu:

Yeni istatistikler, İngiltere’nin Yemen’i bombalayan Suudi liderliğindeki koalisyona 6,2 milyar sterlinlik silah verdiğini gösteriyor.

Yemen savaşında İngiliz yapımı füze, bomba ve jetlerin kullanıldığı söyleniyor; bu durum, bu silahların satışının yasallığını tartışmalı hale getiriyor. Suudi liderliğindeki koalisyonun Yemen’e düzenledikleri saldırıların 8.000’den fazla sivilin ölümüne, kolera salgınlarına ve kuraklıklara neden olduğu tahmin ediliyor, öyle ki, Birleşmiş Milletler, Yemen’deki durumu dünyadaki en kötü insani kriz olarak nitelendiriyor.

Hükümet istatistikleri, Suudi saldırılarının başladığı 2015 yılı Mart ayından bu yana, İngiltere’nin Suudi liderliğindeki koalisyon üyelerine 6.2 milyar sterlinlik silah satışına izin verdiğini gösteriyor. Bu meblağdan, Suudi Arabistan’a 5.3 milyar Sterlinlik silah, Birleşik Arap Emirlikleri’ne 657 milyon Sterlinlik silah, Mısır’a 85 milyon Sterlinlik silah, Bahreyn’e 72 milyon Sterlinlik silah, Kuveyt’e 40 milyon Sterlinlik silah ve Katar’a 2017 yılında koalisyondan ayrılmadan önce 142 milyon Sterlinlik silah ayrılmıştır.

Silah Ticaretine Karşı Kampanya’nın (CAAT) Sözcüsü Andrew Smith şu ifadelerde bulundu:

‘Yemen’e yapılan Suudi saldırısında binlerce kişi öldürüldü, ancak silah tüccarlarıyla mücadele için hiçbir şey yapılmadı. Bu bombalamalar, dünyanın en kötü insani krizine neden olmuştur ve İngiliz hükümetinin desteği olmadan bu mümkün olmazdı. Silah satmak ahlak ve yasa dışıdır.

Temyiz mahkemesi Haziran ayında, İngiltere’nin Yemen savaşında kullanılmak üzere Suudi Arabistan’a silah satmaya devam etme kararının mantıksız ve yasadışı olduğuna karar verdi. Bu kararın açıklanmasının ardından, İngiltere’nin Uluslararası Ticaret Bakanı Liam Fox, hükümetin Yemen’de kullanılabilecek silahları ihraç etmek için yeni bir izin vermeyeceğini söyledi.’

Smith, İngiltere hükümetinin, Suudi Arabistan ve Yemen’e saldıran diğer hükümetleri silah satış sergisine katılmaya davet etmesinin utanç verici olduğunu belirterek, bu durumun İngiliz hükümetinin, halkın yaşam ve haklarına odaklanmak yerine, Yemen’deki insani krizi dikkate almaksızın, silah satışına öncelik verdiğini gösterdiğini söyledi.