Reuters’in haberine göre Suriye’de El Kaide’ye bağlı gruplar ile ABD tarafından desteklenen “muhalifler” yan yana savaşıyor. Fetih Ordusu denen Sözde İslami ittifak, ülkenin kuzeyindeki kimi kasabaları ele geçirirken, İdlib’in alınmasında da bu ittifak rol oynadı. El Kaide’nin Suriye kanadı olan El Nusra Cephesi’nin ve Ahraruş Şam’ın da buna dahil olduğu bilinirken, ittifakın Lazkiye’ye yaklaştığı belirtiliyor.

Fetih Ordusu’na CIA tarafından cihatçı olmadığı söylenerek destek verilen 13. Tümen ve Fursan el-Hak gibi grupların da dahil olduğu söyleniyor. ABD bu grupların Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad ve IŞİD’e karşı savaştığını söylerken, haberde ABD’nin güvenilir gruplar bulamadığı da aktarılıyor.

ABD’nin desteklediği grupların El Kaide’ye yakın örgütlerle birlikte savaştığı vurgulanırken, İslamcıların başta Batı destekli gruplara karşı savaştığı ancak artık bundan vazgeçtiği de aktarılıyor. Artık örgütlerin tek planının Suriye hükümetine karşı savaşmak olduğu belirtiliyor.

İstanbul’da bulunan 13. Tümen komutanlarından Ebu Hamud, Nusra ile irtibat halinde olduklarını, ancak bunun “ittifak” anlamına gelmeyeceğini söyledi.