İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, “Kimseye, ne ek protokol ne de başka bir uluslararası anlaşma bahanesi ile ülkenin askeri sırlarına erişim izni vermeyiz” dedi.
Ruhani, 11’inci hükümetin seçimleri kazanmasının ikinci yıl dönümü münasebetiyle düzenlediği basın toplantısına, 250’ye yakın yerli ve yabancı basın mensubu katıldı.
Ruhani, ülkesi ile Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi daimi 5 üyesi ile Almanya’dan oluşan “5+1 grubu” arasında yürütülen nükleer müzakerelere ilişkin, “Dünyanın altı büyük ülkesi karşısında müzakere eden heyetimizi destekleyen halkımıza da teşekkür ediyorum. Bundan iki yıl önce 5+1 grubundaki ülkelerin hiçbiri İran’ın uranyum zenginleştirme hakkını kabul etmezlerken, bugün artık İran’ın bu hakka sahip olduğu, Natanz ile Fordo’nun kapılarının açık kalacağı konusunda kimse şüphe duymuyor. İşte bu bizim en büyük başarımızdır” ifadelerini kullandı.
Ülkesine uygulanan ekonomik yaptırımların hedefine ulaşamasa da etkili olduğunu belirten Ruhani, ülke içinden yapılan “hükümetin tüm sorunları yaptırımlarla bağdaştırdığı” yönündeki eleştirilerin sorulması üzerine, şunları söyledi:
“Bu hükümet yaptırımların uygulandığı bir zamanda iş başına geldi ve tüm icraatlarını da yaptırımlara rağmen gerçekleştirdi. Kabul etmemiz gereken bir konu var, o da şu ki evet yaptırımlar hiçbir dönemde başarılı olamadı ve hedefine ulaşamadı, ama etkili oldu. Başarılı olmak ile etkili olmak arasındaki farkı dikkate almalıyız. Onlar yaptırımlarla İran halkının teslim olmasını hedefliyorlardı, ama başarılı olamadılar. Ama yaptırımlar toplum için bir çok soruna neden oldu. Ancak şunu da bilmemiz gerekir ki dün veya bugün karşı karşıya olduğumuz sorunların büyük bölümünün müsebbibi yaptırımlar değil kötü yönetimdir. Yaptırımların hiç etkili olmadığını iddia etmek de gerçekçi ve doğru değil.”
Ruhani, İran ile 5+1 grubu arasında yaptırımların kaldırılma modeli üzerinde hala görüş ayrılıkları olduğunu belirterek, “Yaptırımların, nükleer anlaşma gereğince atacağımız adımlar ile eş zamanlı olarak kaldırılmasını istiyoruz. Bu konuda hala görüş ayrılıkları var. Biz iki tarafın atacağı adımların eş zamanlı olması konusunda ısrarcıyız” dedi.
Cumhurbaşkanı Ruhani, bir gazetecinin “Olası bir nükleer anlaşmanın imzalanmasının ardından, ABD ve İran’da bazı kesimlerin anlaşmanın icra edilmesini sabote edebileceği konusunda endişe duyup duymadığı” şeklindeki sorusunu, “Ben endişeli değil, her zaman umutluyum” şeklinde cevapladı.
Ülkesinin Irak ve Suriye’deki askeri varlığını reddeden Ruhani, “İran’ın ne Irak’ta ne Suriye’de askeri üsleri ve gücü yok. Bu ülkedeki faaliyetlerimiz sadece danışmanlıkla sınırlıdır” diyerek söz konusu ülkelerde askeri güç bulundurmadıklarını öne sürdü. Ruhani ayrıca Irak, Suriye ve Yemen’e yardımda bulunduklarını da açıkladı.