Erdoğan’ın israil ile normalleşme duyurusunun ardından HAMAS’tan dikkat çeken açıklama geldi. | Anadolu Haber

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, iki gün önce işgalci israil rejimi ile ilişkilerin “normalleşeceğini” duyururken HAMAS’tan son derece anlamlı bir açıklama geldi. İslâm ülkelerinin israil rejimi ile “normalleşme”sine dair açıklamada bulunan HAMAS liderlerinden Halil El Hayye, israil ile “normalleşen” ülkelerin işgalcilere can suyu olduğunu söyledi.

İki gün önce Türkmenistan ziyareti dönüşü uçakta gündemdeki konulara ilişkin olarak açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a dış politika ile ilgili de soru yöneltildi. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan’a “Birleşik Arap Emirlikleri ile başlayan ilişki ister istemez israil ve Mısır’la ilişkileri akla getirdi. Siz bu ilişkilere nasıl bakıyorsunuz? israil ve Mısır’a büyükelçileri atayacak mısınız” şeklinde bir soru sorulurken Erdoğan’ın cevabında son derece dikkat çekici ifadeler yer aldı. israil rejimi ve Mısır’a büyükelçi atayacaklarını kaydeden Erdoğan, Birleşik Arap Emirlikleri ile atılan adımın benzerlerini atacaklarını vurguladı. Erdoğan, konuya ilişkin olarak yapmış olduğu açıklamada, “Şimdi zaten kararımızı verdiğimiz zaman tabi ki büyükelçileri de belli bir takvim içinde atama durumunda olacağız. Bu söylediğiniz ülkelerin kiminde maslahatgüzar olarak atılmış bazı adımlar var. Büyükelçi yok ama maslahatgüzar var. Bu adımları da peyderpey belli takvim içinde atmış olacağız. BAE ile aramızda nasıl bir adım atıldıysa, diğerleriyle de buna benzer adımları atacağız” diye konuştu.

Hamas liderinden “normalleşme” anlaşmalarına tepki

Filistin İslâmi Direniş Hareketi HAMAS’ın liderlerinden Halil El Hayye, Filistin’de katıldığı bir konferansta İslâm ülkelerinin işgalcilerle “normalleşmesi” konusuna dair önemli açıklamalarda bulundu. İslâm ülkelerinin israil rejimi ile ilişkilerini “normalleştirmelerini” eleştiren El Hayye, bu durumun işgalci israil’e can suyu olduğunu söyledi. Kudüs’ün kırmızı çizgileri olduğunu söyleyen HAMAS liderlerinden Halil El Hayye, işgalci israil rejiminin Kudüs’ü başkentleri yapmaya çalıştığını kaydetti. İslâm ülkelerinin milletvekillerini içinde bulunulan acı tabloyu görmek üzere Gazze’ye davet eden El Hayye, Filistin topraklarını savunmaya devam edeceklerini de sözlerine ekledi.