Her yıl büyük ilgi gösterilen 30 Mart Filistin Toprak Günü vesilesiyle Kudüs’ün ve Mescid-i Aksa’nın özgürlüğüne dikkat çekmek isteyen Filistin Dostları dünyanın birçok ülkesinden bölgeye akın ediyor. Vardıkları Lübnan, Ürdün, Mısır ve Suriye’den Kudüs’e yürümek isteyen aktivistlerin bu çıkarması İsrail’de büyük tedirginliğe sebep oluyor.

Tarihi Filistin topraklarının yüzde 85’inin İsrail işgali altında olduğu, Filistin halkının ise topraklarının ancak yüzde 15’ini kullanabildiği belirtildi. Filistin Merkezi İstatistik Bürosu, “Toprak Günü”nde yayınladığı raporla, Filistin’in tarihi coğrafyasında, maruz kaldığı haksızlığı gözler önüne serdi.

Raporda, 27 bin kilometre karelik tarihi Filistin topraklarının yüzde 85’inin İsrail’in kontrolü altında bulunduğu ifade edildi. İsrail’in bölücü uygulamaları nedeniyle Filistin halkının bu toprakların yalnızca yüzde15’ini kullanabildiği kaydedildi.

Filistin’in tarihi toprakları üzerindeki nüfusun yüzde 48’inin Filistinlilerden oluştuğu, buna mukabil bir İsrail vatandaşına düşen toprağın ancak beşte biriyle yetinmek zorunda kaldıkları aktarıldı.

İsrail’in, Kudüs’te 1967-2000 yılları arasında 500, 2000-2014 yılları arasında bin 342 binayı yıktığı ve bu süreçte 5 bin 760 Filistinlinin zorunlu göçe tabi tutulduğu dile getirildi.