Pentagon Sözcüsü Binbaşı Elissa Smith, konuyla ilgili şunları söyledi: “Bir grup koalisyon personeli, halihazirda Suriyeli gönüllülerin gelişlerine hazırlık için eğitim alanlarında konuşlandırılmıştı. ABD personeli sadece çokuluslu eğitmenler ekibinin bir parçası. Operasyonel güvenlik sebeplerinden eğitim yerleri veya çokuluslu eğitim ekibinin yapısını açıklamayacağız.”

DÖRT ÜLKEDE EN AZ 450 EĞİTMEN

Smith, Türk tarafının Mayıs ayında başlayacağını duyurduğu, Suriyeli silahlı gruplara yönelik eğit&donat programı için Türkiye’ye Amerikan askeri yollanıp yollanmadığı sorusuna ise “450’den fazla koalisyon personeli, görevi desteklemek için Türkiye, Ürdün, Suudi Arabistan ve Katar’a konuşlandırıldı” dedi ve bu askerlerin ülkelere dağılımını vermedi. Smith, programın ne zaman başlayacağı sorusuna ise “Eğitime baharda başlamayı umuyoruz” diye yanıt verdi.

BAHAR 21 HAZİRAN’A KADAR

Pentagon yetkilisi ise Türkiye’de bu program için koalisyon güçleri kapsamında Amerikan askerlerinin de olduğunu belirtti. Bahardan kastın ne olduğu konusunda ise baharın 21 Haziran’a kadar süren döneme işaret ettiğini aktardı. Albay Patrick Ryder da, geçen hafta Suriyeli muhaliflere yönelik eğit&donat programıyla ilgili yaptığı açıklamada, şimdiye kadar 3 bin Suriyeli’nin programa gönüllü yazıldığını, bunların 400’ünün sicil araştırmasının tamamlandığını söylemişti.

“Hepsi Türkiye’deki program için mi” diye sorulduğunda da, “Güvenlik gereği detay veremiyorum” diyerek bu sayının Türkiye dışında Suudi Arabistan, Katar ve Ürdün’deki programları da içerdiğin belirtmişti.