Tatbikatın kapanış töreni münasebetiyle Suudi Arabistan’da bulunan Cuntacı Sisi, Kral Selman ile bölgesel gelişmeler üzerine müzakerelerde bulundu. Mısır’da yayın yapan El Yevm Es Sabii Gazetesi, müzakerelerde Arap ülkelerinin içişlerine müdahalelerin engellenmesi yönünde karara varıldığını belirtti.

Tatbikata Kimler Katıldı?

Suudi Arabistan’da 27 Şubat’ta başlayan askeri tatbikatta, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Ürdün, Bahreyn, Senegal, Sudan, Kuveyt, Malezya, Fas, Pakistan, Çad, Tunus, Komorlar Birliği, Cibuti, Umman, Katar, Maldivler, Mısır, Moritanya ve Mauritius’a ait birlikler yer aldı.

İsrail: Suud Bizi Müttefik Olarak Görüyor

Son dönemde, Suudi Arabistan’ın bölgedeki Sunni görünümlü yönetimleri tek bir çatı altında örgütlemek adına hummalı bir çabaya ön ayak olduğu göze çarpıyor. Türkiye’nin de içinde yer aldığı ve ABD’nin kuruluşunun hemen ardından memnuniyet beyanında bulunduğu sözde “İslam Ordusu”, bu çabaların önemli bir ürünü olarak görülüyor.

Öte yandan İsrail de ortak “İran” tehdidine karşı ılımlı Arap rejimleriyle işbirliği yaptığını duyurarak, bu ve benzeri girişimleri desteklediğini bilfiil ifade ediyor. İsrail Başbakanı Netanyahu, “Suud’un İran’a karşı İsrail’i müttefik olarak gördüğünü” söylerken, Savunma Bakanı Moshe Yalon da “Körfez devletleriyle gizli temaslar içinde olduklarını” gizlemiyor.