İki bakan, görüşmeleri öncesinde ABD Dışişleri Bakanlığında basına açıklama yaptı. Kerry, ABD ve Türkiye’nin siyasi, ekonomik ve güvenlik konularında geniş yelpazeyi içeren, iki ülke için “çok karakteristik” gündem maddelerine sahip olduklarını belirterek, bu konulardan birinin İran ile nükleer müzakereler olduğunu kaydetti.

“Gelecek aylarda daha da fazlasının yapılması lazım. Görüşmede bunları da ele alacağız. Şu açık ki  IŞİD giderek artan baskı altında, örgütün liderliği zayıflatıldı, mali kaynakları daralıyor, yaydığı nefret ideolojisinin itibarı düşürüldü. Türkiye de tüm bu çabalarda olmazsa olmaz bir partner olmaya devam ediyor. Türkiye, koalisyonun yabancı savaşçılarla ilgili çalışma grubuna eş başkanlık yapıyor. IŞİD zayıfladıkça, yeni eleman toplamaya daha bağımlı hale geliyor. Bu da şu anlama geliyor ki gençlerin örgüte kaydolarak ve sınırı geçip Suriye’ye giderek, ölümcül hataya düşmemesi için çabalarımızı iki katına çıkarmamız gerekiyor.”

Emperyalist ABD Türkiye İcraatlarından Memnun

Türkiye’nin ayrıca Suriyeli muhalifler için eğit-donat programına ev sahipliğini kabul ettiğini hatırlatan Kerry, ayrıca insani yardımlarda da yaklaşık 2 milyon sığınmacıya kapısını açtığını söyledi. Kerry, bunun Türkiye’ye dev boyutta ekonomik ve sosyal yük getirdiğinin farkında olduklarını ifade ederek, “ABD, Türkiye’nin cömertliğine minnettar ve ABD olarak uluslararası donörleri, eğitim, sağlık ve istihdam başta olmak üzere sığınmacıların ihtiyaçlarını ele almaya çağırıyoruz” dedi.

ABD olarak, 250 milyon doları Türkiye’ye olmak üzere bölgeye son 4 yılda, 3,7 milyar doları aşkın insani yardımda bulunduklarını anlatan Kerry, NATO dışişleri bakanları toplantısı için gelecek ay “gelişen ekonomi ve büyüleyici tarihe sahip, bir tarafında dağ bir tarafında Akdeniz olan” Antalya’ya gitmeyi dört gözle beklediğini kaydetti. Kerry, Türk misafirperverliğine de atıfta bulundu.

Kerry, ABD ile Türkiye arasında özellikle güvenlik alanında olmak üzere bağların önemine işaret ederek, Türkiye’nin Afganistan’da önemli rol oynadığına değindi. Türkiye’nin Irak’ta önemli katkılar yaptığını ifade eden Kerry, MEvlüt çavuşoğlu ile görüşmede Suriye’de Esad’ın başarısız liderliği ile Yemen ve Libya konularını da ele alacaklarını bildirdi.

Türk-Amerikan İşbirliği Vazgeçilmez

Çavuşoğlu, başkent Washington’daki temasları kapsamında ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile görüştü. İki bakan, görüşmelerinden önce ABD Dışişleri Bakanlığı’nda basına açıklama yaptı.

Ortadoğu, Ukrayna ve Karadeniz olmak üzere bölgede kritik bir dönemden geçildiğini belirten Çavuşoğlu, Türk-Amerikan stratejik ilişkilerinin bugün her zamankinden daha “vazgeçilmez” nitelik taşıdığını kaydetti.

“Türkiye ve ABD, önemli göreceli avantajları olan iki ülke. Bu da ortaklığımızı değerli ve eşsiz yapıyor” diyen Çavuşoğlu, iki ülkenin birlikte çalışarak, her türlü zorluğun üstesinden gelebildiğine dikkati çekti.

Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bunun yanında, yabancı savaşçıların akışını önlememiz lazım. Türkiye bu noktada transit ülkelerden biri. Biz yabancı savaşçılarla mücadelede elimizden gelenin en iyisini yapıyoruz. 12 bin 800 kişiye giriş yasağı koyduk, bin 300 yabancı savaşçıyı sınır dışı ettik. Ancak kaynak ülkelerin de yabancı savaşçılar ülkelerini terk etmeden önce onları durdurmak için elinden gelenin en iyisini yapması lazım. Daha iyi işbirliğine ve daha zamanlı bilgi ve istihbarat paylaşımına ihtiyacımız var.”

Çavuşoğlu, ABD ile bu konudaki işbirliğini ise “mükemmel” olarak tanımladı ve daha fazla geliştirilebileceğini kaydetti.