Bosna Hersek Savcılığı, 27 Şubat 1993 tarihinde Ştripci kasabasındaki tren istasyonundan kaçırılan 20 kişinin öldürülmesi ile ilgili eski Sırp Cumhuriyeti Ordusu (VRS) mensubu 10 kişi hakkında “savaş suçu işledikleri” iddiasıyla suç duyurusunda bulundu.

Savcılık sözcüsü Boris Grubeşiç, yaptığı açıklamada, trenden indirildikten sonra öldürülen 20 kişiden 18’inin Boşnak, birinin Hırvat ve birinin Arap olduğu ifade ederek, “Kaçırıldıktan sonra kurbanlar Vişegrad yakınlarındaki bir okula götürülüp burada onlara işkence yapılmış, üzerlerindeki değerli eşyaları alınmış. Kurbanlar daha sonra Muşiçi köyüne götürülüp kurşuna dizildikten sonra Drina Nehri’ne atılmış” ifadesini kullandı.

Grubeşiç, olayla ilgili olarak 51 tanığın dinlendiğini ve yüzün üzerinde delile ulaşıldığını sözlerine ekledi.

Olayla ilgili olarak Luka Dragiçeviç, Boban Inciç, Obrad Polug, Novak Polug, Dragan Şekariç, Oliver Krsmanoviç, Petak İnciç, Radoyitsa Ristiç, Vuk Ratkoviç ve Miço Yoviçiç hakkında suç duyurusunda bulundukları belirtilirken, suç duyurusunda söz konusu kişilerin VRS bünyesinde görev yaptıkları esnada “esir almak, işkence yapmak, sivil halkı öldürmek, sivil halka yönelik savaş suçu işlemek”le suçlanıyor.

İki ay önce Sırbistan’da da beş kişi hakkında Ştripci katliamına katıldıkları şüphesiyle suç duyurusunda bulunulmuştu

Ştripci’deki katliamda trenle Belgrad’dan Bar’a seyahat eden Halil Zupçeviç, Senad Ceçeviç, Esad Kapetanoviç, İlyaz Liçina, Fehim Bakiya, Rifat Husoviç, İsmet Babaçiç, Şeço Softiç, Adem Alomeroviç, Rasim Çoriç, Fikret Memoviç, Fevziya Zekoviç, Cafer Topuzoviç, Muhedin Haniç, Safet Prelyeviç, Niyazim Kayeviç, Zvyezdan Zuliçiç, Yusuf Rastoder ve Tomo Buzov Sırp askerlerce trenden indirilerek öldürülmüş, ardından Drina Nehri’ne atılmıştı. Trendeki grupla birlikte kaçırılan ve öldürülüp nehre atılan Arap kökenli yolcunun kimlik bilgilerine ise ulaşılamadı.

Olayın ardından 22 yıl geçmesine rağmen bugüne kadar sadece dört kurbanın cesetleri bulunabildi.