”Kapiya Katliamı” olarak bilinen katliamın anma töreninde, çok sayıda kurban yakını ve siyasiler, katliamda hayatını kaybeden 71 kişi için yapılan anıta çelenk bırakıp saygı duruşunda bulundu.

“Kapıya Katliamı”nın yaşandığı dönemde Tuzla Üniversitesi Klinik Merkezi’nde çalışan Sead Şerak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, savaş döneminde bazen 24 saat aralıksız çalıştıklarını anlattı.

Şerak, katliam haberini aldıktan sonra korkunç bir durumun yaşandığını aktararak, “Durmadan yaralıları getiriyorlardı. Klinik merkezinin giriş kapısının fotoğrafı asla hafızamdan silinmeyecek. Her tarafta yaralı ve ölü insanlar vardı. Yaralıların inlemeleri, panik içinde çocuklarını arayan anne babaların ağlama sesleriyle karışıyordu” diye konuştu.

Yaralıların hastaneye getirilmesi sırasında yoğun bakım ünitesine geldiğini anlatan Şerak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İçeriye girdiğimde çok sayıda yaralı genç insan vardı. Karnında açık yarası olan bir genci gördüm ve onun hemen ameliyathaneye alınmasını söyledim. Kendindeydi fakat çok korkmuştu. Kısa süre sonra ameliyata başladık. Meslektaşım Ademir Şahinpaşiç ameliyatı gerçekleştirdi. O genç bugün Avustralya’da normal hayatını sürdürüyor.”

Bu arada “Kapiya katliamı”nın 20. yıl dönümü nedeniyle Bosna hersek ve Sırbistan’ın bazı şehirlerinde katliam kurbanları anıldı.

 “KAPİYA KATLİAMI”

1995 yılında dönemin Bosna Sırp Cumhuriyeti Genelkurmay Başkanı Novak Cukiç’in emri ile Sırp Cumhuriyeti ordusunun (VRS) Kapiya semtini bombalaması sonucu 71 kişi hayatını kaybetmiş, 124 kişi de yaralanmıştı. Katliamın birinci dereceden azmettiricisi olan Cukiç, 2009 yılında çarptırıldığı 25 yıl hapis cezasına rağmen Bosna Hersek Anayasa Mahkemesi’nin şubat ayında Cukiç hakkında yeniden yargılanma kararı vermesinin ardından tahliye edilmişti.