Washington Post gazetesinin haberine göre, ABD Senatosu İstihbarat Komitesi’nin oylamaya sunma kararı aldığı bir tasarı hazırlandı. Konuyla ilgili Washington Post’a açıklama yapan Senatör Adam B. Shiff kararın hangi hükümleri içerdiğine dair açıklama yapmaktan kaçınırken, gazete Suriye’nin akibetine dair kötümser havanın hakim olduğunu okuyucularına aktardı.

Tasarı Tartışmalara Neden Oldu

Önümüzdeki hafta oylanacak tasarıya örtülü ödenekten Muhaliflere yardımın devam etmesi gerektiğini düşünen CIA karşı çıkıyor. Şu anda ABD yapımı TOW Füzelerinin dahi bu mali destek ile Muhaliflere iletildiği günlerde tasarı tartışma oluşturdu.

Kesintiyi destekleyenler ise Amerika’nın Ürdün ve farklı yerlerde Eğit-Donat kapsamında eğiterek Suriye’ye gönderdiği muhaliflerin bir kazanım elde edemediğini savunuyor. Bu kişiler ayrıca Suriye’de son zamanlardaki Işıd ve Kaide uzantısı Nusra gibi gruplara dikkat çekiyor.

Emperyalist Amerika’nın Muhalif Bütçesi

Esi CIA başkanı Edvard Snowden’in sızdrıdığı belgeler Amerika’nın Suriye muhaliflerine yaptığı tek seferlik 1 milyar dolarlık yardım yaptığ ve bunun da CIA bütçesinin 15’te biri olduğu ortaya çıkmıştı.

Bu belgeler sadece Amerika istihbaratı CIA tarafından 10.000 silahlı kişinin eğitilerek Suriye’ye asvaşa gönderildiğini ve her bir kişinin Amerikan bütçesine maliyetinin ortalama 100.000 dolara mal olduğunu ortaya koyuyor.

Amerika Irak’ta Yeniden Emperyalist Ruhunu Arıyor

Bu tartışmalar devam ederken ayrıca Amerika’nın Irak’a 450 asker daha göndereceği açıklandı. Bu askerlerin sadece danışmanlı vereceği belirtildi ancak Irak Başbakanı İbadi ise Amerikan askeri istemediklerin açıkladı.

Amerika’nın bu asker gönderme girişiminin yeni bir üst oluşturma amaçlı olmadığı ABD dışişlier sözcüsü Jeff Rathke tarafından iddia edildi. Rathke “Buralar Irak üstleri, bizim yalnızca desteğimiz olacak” dedi.