Akdeniz’de İtalyan sahil güvenlik birimleri tarafından cumartesi gününden bu yana süren operasyonlarda kurtarılan göçmen sayısının 6 bin 779’a yükseldiği, yardım çağrısı yapan altı teknenin ise beklediği bildirildi.

Afrika’dan Avrupa’ya olan “umuda yolculukta” en sık kullanılan rotalardan olan Libya ile İtalya arasındaki Sicilya Kanalı’nda göçmen hareketliliği, yaşanan onca trajediye rağmen devam ediyor.

Farklı operasyonlarda kurtarılan göçmenlerin, Lampedusa adası, Sicilya adasının limanları ile Kalabirya bölgesindeki çeşitli limanlara taşındıkları ifade edildi.

Libya Bir Teknenin Çıkışına İzin Vermedi

Bu arada Libya üzerinden Avrupa’ya geçmeye çalışan çoğunluğu Afrika kökenli yüzlerce göçmen, Libya sahil güvenlik güçleri tarafından Misrata’da yakalandı. Göçmenleri taşıyan tekne limana getirildi. Bazı göçmenlerin tedavi altına alındığını açıkladı.

Bu Yıl 51 Bin Mülteci Avrupa’ya Ayak Bastı

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Sözcüsü Melissa Fleming, bu yıl başından beri Akdeniz’i geçerek Avrupa’ya yaklaşık 51 bin kaçak göçmenin ulaştığını ve yaklaşık bin 800 göçmenin ise hayatını kaybettiğini ifade etti.

Fleming, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, 3 Mayıs’a kadar İtalya’ya 30 bin 500 göçmenin, Yunanistan’a ise 19 bin 307 göçmenin ulaştığını belirtti. Fleming, Malta ve İspanya’ya gidenlerle bu sayının 51 bine yaklaştığını bildirdi.

Akdeniz’i geçerek geçen sene Avrupa’ya 219 bin kaçak göçmenin ulaşmış, 3 bin 500 kişi ise denizde hayatını kaybetmişti. Avrupa’ya ulaşan göçmenlerin geldiği ülkeler arasında ilk dört ülke savaştan kaçanların bulunduğu ülkeler. Sıralamada Suriye ilk sırada yer alırken, Suriye’yi Afganistan, Eritre ve Somali takip etti.