İran İslam Cumhuriyeti’nin Afganistan’daki gelişmelerle ilgili endişelerine değinen İran Dışişleri Bakanı, ”Ana strateji, Afganistan’daki tüm etnik grupların katılımıyla kapsayıcı bir hükümet oluşturmaktır.” dedi.

Hüseyin Amir Abdullahiyan bu sabah Pakistan’ın İslamabad şehrine inişinde yaptığı açıklamada, “İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) üyesi ülkelerin Dışişleri Bakanlarının olağanüstü toplantısının ana konusu, İran İslam Cumhuriyeti’nin endişe duyduğu Afganistan’daki gelişmeleri ele almaktır.” dedi.

Afganistan’da terörün büyümesi olgusunu ve son aylarda İran İslam Cumhuriyeti’ne yönelik mülteci ve sığınmacı dalgası meselesini İran’ın endişelerinden biri olarak dile getiren İran dışişleri bakanı, İslam İşbirliği Teşkilatı’nın olağanüstü toplantısında, Afganistan’da kapsayıcı bir hükümet kurmak için uluslararası topluma ve komşu ülkedeki geçici yönetim organına oybirliği ile bir mesaj gönderebileceklerini umduklarını söyledi.

Hüseyin Emir Abdullahiyan, İran ve Pakistan gibi iki dost ve komşu ülke arasındaki yakın ve kardeşlik ilişkilerine atıfta bulunarak, “Tahran, komşularına özel ve öncelikli bir bakış açısına sahiptir ve bu arada Pakistan, İran’ın iyi komşularından biridir.” dedi.

İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı, Afganistan’daki durumu gözden geçirme gündemiyle İİT üye ülkelerinin olağanüstü toplantısına katılmak üzere bu sabah Pakistan’ın başkenti İslamabad’a gitti.