ABD’li önde gelen filozof ve tarihçi Noam Chomsky, ABD’nin 20 yıl önce terörizmle mücadele bağlamında başlattığı savaşın dünyanın büyük bir bölümünü viraneye çevirdiğini belirtti.

11 Eylül 2001 hadisesinin yıldönümü münasebetiyle bir televizyona verdiği demeçte Chomsky, “terörizmle mücadele bahanesiyle Orta Asya ve Batı Asya’nın büyük bir bölümünün viraneye çevrilmesi, hiçbir şekilde ABD’nin gücünü arttırmadı”ifadesini kullandı.

Chomsky açıklamasının devamında Amerika’nın Afganistan’a saldırdığı sıralarda terörizmin üssü, sadece Afganistan’ın bir köşesiyle sınırlı olduğu, ancak gelinen noktada bu üssün dünya geneline yayıldığını vurguladı.

Yapılan uluslararası anketlerin ABD’nin dünya barışı için büyük tehdit sayıldığını gösterdiğini kaydeden Chomsky, Afganistan’a yapılan saldırının sadece uluslararası yasaların ihlali değil, aynı zamanda hiçbir yasal gerekçesi olmayan bir saldırı olduğunu belirtti.

ABD gücünün çöküşe yüz tuttuğunu kaydeden Chomsky, bu olayın eski başkan Trump’ın başkanlığından önceki dönemlerden itibaren ABD’nün küresel imajına büyük darbe indirdiğini söyledi.