Obama, Amerikan Kongresi’ne gönderdiği mesajda Küba hükümetinin son altı aydır uluslararası terörizme herhangi bir destek vermediğini ve gelecekte de desteklemeyeceğini garanti ettiğini belirtti.
ABD’nin kararı, iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesi yolundaki en büyük adımlardan biri olarak görülüyor. Küba, ETA’ya bağlı Bask ayrılıkçılarına ve Kolombiyalı Farc isyancılarına kapılarını açtığı gerekçesiyle 1982 yılında “terör listesine” dahil edilmişti.
Listedeki diğer ülkeler ise İran, Suriye ve Sudan.
Küba “terörü destekleyen” ülkeler listesinden çıkarılırsa, iki ülkenin karşılıklı olarak büyükelçiliklerini açmaları mümkün olabilecek. Zira listesinden çıkarılması, Küba’nın elçiliklerin yeniden açılmasına yönelik müzakerelerdeki en önemli koşullarındandı. Küba’nın listeden çıkarılması ülkenin kredi ve yardım almasını engelleyen mali kısıtlamaları da hafifletecek.
ABD Başkanı Barack Obama ile Küba Devlet Başkanı Raul Castro, haftasonu Panama’da yapılan Amerika kıtası ülkeleri toplantısında bir araya gelmişti. Bu, iki ülke liderleri arasında 56 yıl aradan sonra yapılan ilk resmi görüşmeydi. Soğuk Savaş döneminin düşmanları, Aralık ayında ilişkileri normalleştirme kararı almıştı. ABD’nin Küba’ya yönelik ticari ambargosu ise sürüyor. Ambargonun kalkması için Amerikan Kongresi’nin onayı gerekiyor.