Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’da 24-27 Nisan’da yapılacak 26. ASEAN Zirvesi’nden hemen önce yayımlanan raporda, Myanmar’ın batısındaki Rakhine (Arakan) eyaletinde derme çatma kulübelerde son derece güç koşullar altında yaşayan Rohingya Müslümanlarının gördükleri zulüm nedeniyle bölgeden kaçmaya devam ettiklerine dikkat çekildi.

Myanmar hükümetinin Rohingya Müslümanlarını etnik bir grup olarak tanımayı reddettiğine ve Rohingya Müslümanlarının “Bangladeş’ten gelen kaçak göçmenler” olarak görüldüğüne işaret edilen raporda, 2012’deki şiddet olaylarından sonra eyaletteki kamplarda kalanların sayısının 140 bine düştüğü kaydedildi.

İnsan Hakları için ASEAN Parlamenterleri (APHR) Başkanı Charles Santiago, Arakan’da yaşananların sadece “Myanmar’ın iç işlerini ilgilendiren bir konu olamayacağını” belirtti.

Santiago, “Myanmar Times” gazetesine yaptığı açıklamada, “Bu konu, Tayland’dan Endonezya’ya tüm ASEAN ülkelerini etkilemektedir. Soykırım ve insanlık karşıtı suçlara zemin hazırlayan bir durumun iç işleri olarak nitelenmesi, mantıklı değildir, aynı zamanda da ASEAN’ın varlığına zarar vermektedir” ifadelerini kullandı.

Myanmar, geçen yıl ASEAN Dönem Başkanlığı’nı üstlendiğinde Rohingya Müslümanları konusunu “iç işleri” olarak nitelemiş ve gündeme getirilmemesini sağlamıştı.

İnsan hakları örgütleri, ASEAN Dönem Başkanlığı’nı devralacak Malezya’ya sorunun çözülmesi için Myanmar’a baskı yapması çağrısında bulunuyor.

Myanmar’da 1982’de kabul edilen yasayla vatandaşlık haklarını kaybeden Rohingya Müslümanları, “devletsiz” sayılıyor.

Birleşmiş Milletler tarafından “eziyet gören dini azınlık” olarak kabul edilen Rohingya Müslümanları, ülkenin batısındaki Rakhine (Arakan) eyaletinde derme çatma kamplarda yaşıyor. Rohingyalar, sadece kendileri için uygulanan bazı kısıtlamalara maruz kalıyor. Resmen evlenmelerine olanak tanınmayan Rohingya çiftlerine sadece iki çocuk için izin veriliyor. Doğan çocuklar için ise doğum belgesi düzenlenmiyor.

İnsan hakları örgütleri, Rohingya Müslümanlarının, hem şiddet olaylarına hem de yasal, ekonomik ve toplumsal ayrımcılığa maruz kaldığına dikkati çekiyor.  2012’de eyalette Budistler tarafından düzenlenen saldırılarda çoğu Müslüman yaklaşık 280 kişi yaşamını yitirmişti. Yüzlerce ev ve iş yerinin ateşe verildiği çatışmalar yüzünden binlerce kişi, bölgeyi terk etmek zorunda kalmıştı. Her yıl binlerce Rohingya Müslümanı, Arakan’dan kaçıp teknelerle diğer ülkelere gitmeye çalışıyor.