Alluş’un ziyaretinin Suudi Arabistan-Türkiye yakınlaşması ile ilgili olduğu ileri sürüldü. Alluş’un, 17 Nisan günü Türkiye’ye geldiği ve İstanbul’da faaliyet gösteren Şam Alimleri Derneği’nden Usame Abdülkerim er-Rifai ile Muhammed Kerim Racah’la görüştüğü öne sürülmüştü.

El Arabi el Cedid’e konuşan İslam Ordusu Sözcüsü İslam Alluş, Alluş’un Türkiye’de “isyancılar” ve diğer kişilerle görüştüğü, hedefin Doğu Guta ve Şam’ın güneyindeki ordu kuşatmasını kırmak olduğunu söyledi.

Ancak Suudi destekli Alluş’un ziyaretinin, Suudi-Türk yakınlaşmasından ayrı düşünülemeyeceği konuşuluyor. Suriye sahasındaki çetelerin, yeni yakınlaşmadan pay alabilmek için “zafer” peşinde koştukları ileri sürülüyor.

Şamlılar Cephesi Kendini Feshetti

Suudi-Türk yakınlaşması sürerken, ilginç bir haber Halep’ten geldi. 25 Aralık 2014 yılında kuruluşu ilan edilen Şamlılar Cephesi (Cebhet’ül Şamiyye) kendisini feshettiğini açıkladı.

Cephe, Halep bölgesindeki İslami Cephe; Mücahid Ordusu; Nureddin Zengi Tugayları; Emrolunan Yolda İlerle Hareketi; Doğruluk ve Kalkınma Cephesi ve Hareket Hazm’dan oluşuyordu.

Cephe’nin en büyük örgütü İslami Cephe’nin en önemli bileşeni ise, Zehran Alluş liderliğindeki İslam Ordusu’ydu. Şamlılar Cephesi’ni oluşturan örgütler, tek bir çatı altında hareket etmeyeceklerini, ancak koordinasyon ve işbirliğinin devam edeceğini ilan etti.

Cephenin dağılma nedenleri arasında mali sorunlar ve kontrol edilen bölgelerdeki ihtilaflar sayılıyor.

Muhalifler El Kaide ve Nusra Denklemi

Öte yandan, “muhaliflerin” El Kaide’nin Suriye kolu Nusra Cephesi’ne yönelik ikircikli tutumu sürüyor. İdlib’de Nusra ile ittifak yapan gruplar, Rakka’ya benzer bir tablonun oluşmasından korkuyorlar. Rakka da Suriye yönetiminin elinde çıkmış, ancak daha sonra IŞİD diğer bütün “muhalifleri” kentten çıkartmıştı.

Ahrar’uş Şam lideri Ebu Cabir ise, Nusra ile El Kaide bağlantısını eleştirdi. Cabir, “Nusra Cephesi ile El Kaide bağlantısı Suriye halkını tehlikeye atıyor” dedi.

Ancak güney cephesindeki Dera’da, Ahrar’uş Şam ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), Suriye ordusunun Busr el-Harir’e yönelik beklenmeyen saldırısı üzerine Nusra Cephesi’nden yardım istedi. Nusra takviyesi ile birlikte ordu ilerleyişi yavaşladı.