İran İslam Cumhuriyeti’nin Srebrenitsa Soykırımın 26. Yıldönümü Yas Töreni’ndeki Özel Temsilcisi İbrahim Tahiriyan, ‘Bu trajedinin yıldönümünde Dışişleri Bakanımız Muhammed Cevad Tarif’in mesajı, İran İslam Cumhuriyeti’nin Bosna Hersek milleti ile hükümetine verdiği desteği gösteriyor’ dedi.

İran’ın Saraybosna Büyükelçiliği’nden yapılan açıklamaya göre, Bosna-Hersek Federasyonu (Fana) resmi haber ajansına röportaj veren Tahiriyan, İran İslam Cumhuriyeti’nin Srebrenitsa trajedisindeki tutumunu ve iki ülke arasındaki ilişkileri değerlendirdi.

İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı’nın Srebrenitsa’daki soykırımın 26. yıldönümüne özel mesajının şehitlerin ruhlarını anma, hayatta kalanlarına başsağlığı, dayanışma ve bu cinayetin kınanması yönünde olduğunu belirten Tahiriyan, İran İslam Cumhuriyeti’nin Bosna Hersek milleti ile devletine desteğini sürdürdüğünü kaydetti.

Srebrenitsa olayına siyaset ve uluslararası hukuk alanında ciddi bir sorun olarak atıfta bulunan İran’ın eski Ankara Büyükelçisi Tahiriyan, ‘Srebrenitsa acı bir tarihi olaydır ve herkes bundan ders çıkarmalı ve unutmamalıdır. Hepimiz uluslararası toplumu bir daha bu tür olayları görmemek için ikna etmeye çalışmalı ve bu yönde hareket etmeliyiz’ diye konuştu.

Gerçekleri inkar etmenin gerçekleri yok etmeyeceğinin altını çizen Tahiriyan, ‘Güneş bir bulutla ya da gözlerini kapatmakla söndürülemez. Srebrenitsa kurbanlarından kurtulanlar, şehit anneleri ve kurbanların çocukları hala aramızda ve bu suça tanık olan yüzlerce görgü tanığı var. Potoçari şehitlerinin mezar taşları ve her yıl bu mezara gömülen cesetler en önemli belgelerdir’ değerlendirmesinde bulundu.

Bu önemli olayın uluslararası düzeyde tanıtılmasında kamu diplomasisinin rolüne değinen Tahiriyan, ‘Politikacılara, hukukçulara ve uluslararası sistemin yanı sıra medyaya, sanatçılara ve seçkinlere de görevler düşüyor ve uluslararası düzeyde iyi eserler üretilebilir. Bu trajedinin doğru bir şekilde sunulmasına neden olabilir ve tarihte ve gelecek nesillerde inkar edilmesini veya unutulmasını önleyebilirler. Burada “Nereye gidiyorsun Ayda?” filmini vurgulamak istiyorum. Srebrenitsa konusunu sanatsal bir şekilde ele almış kadın yönetmen Yasmila Jebaniç’in bahsettiği bu alanda Bosnalı sanatçıların daha fazla çalışmasını umuyorum’ diye ekledi.