Arakan Rohingya Federasyonu’ Başkanı Firdevs Şeyh, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri İyad Emin Medeni’ye mektup yazarak, Arakan sorununun İstanbul’da düzenlenen İİT 13. İslam Zirvesi gündemine alınması çağrısında bulundu.

Şeyh, Medeni’ye hitaben yazdığı mektupta, zirvenin, İslam dünyasının karşılaştığı tehdit ve tehlikelere karşı birlik ve dayanışma içinde olunması gereken kritik bir zamanda toplandığına dikkati çekti. Dünyada yükselen İslamofobi sonucu Arakan Müslümanlarının etnik ayırımcılığa ve şiddete maruz kalarak öz vatanlarından zorla göçe zorlandıklarını vurgulayan Şeyh, Arakan mazlumlarının sorunlarının İİT İslam Zirvesi gündemine alınarak konuya dikkat çekilmesi ve konferans sonuç bildirgesine dahil edilmesi talebinde bulundu.

Arakan sorununun İslam dünyasının karşılaştığı ve çözülmesi gereken en önemli konulardan biri olduğunun altını çizen Şeyh, İİT’nin tam desteğiyle üye ülkelerin sorunun çözülmesine yönelik işbirliği yapması temennisinde bulundu.

Şeyh ayrıca, İİT’nin Myanmar’da iktidardaki Demokrasi İçin Ulusal Birlik Partisi (NLD) ile temas kurarak, yerlerinden edilen Müslümanların kamplardan evlerine dönmeleri, kapatılan camiler ve medreselerin yeniden açılması ve insani yardımlara izin verilmesi için girişimde bulunmasını talep etti.

Hollanda merkezli ‘Avrupa Rohingya Kurulu’nun Genel Sekreteri Muhammed İbrahim de, Arakan sorunun mutlaka İTT Zirvesi gündemine alınarak, sorunun dünya kamuoyu ile paylaşılması gerektiği değerlendirmesinde bulundu. Konferans sonuç bildirgesinde de, Arakan sorununa ilişkin maddeler olmasını beklediklerini dile getiren İbrahim, Kurul olarak Zirve’ye temsilci gönderdiklerini aktardı.

Arakan eyaletinde, 2012’de yaşanan, bir kısmının devlet tarafından desteklendiği iddia edilen çatışmalar neticesinde 57’si Müslüman, 31’i Budist 88 kişi ölmüş, yaklaşık 100 bin kişi yerinden edilmiş ve çoğu Arakanlı Müslümanlara ait 2 bin 500’den fazla ev yakılmıştı. Çatışmaların ardından eyalette olağanüstü hal ilan edilmişti.

Özellikle 2012’den itibaren güvenlik güçleri ve Budist grupların saldırılarına uğrayan ve yerlerinden edilen Arakanlı Müslümanlar, vatandaşlık haklarından mahrum edilerek Bangladeş ve diğer ülkelere gönderilmeye çalışılıyor.

Ülkede 1982’de kabul edilen yasayla vatandaşlık haklarını kaybeden Arakanlı Müslümanlar, “devletsiz” sayılıyor. Birleşmiş Milletler tarafından “eziyet gören dini azınlık” olarak kabul edilen Arakanlı Müslümanlar, hem şiddet olaylarına hem de yasal, ekonomik ve toplumsal ayrımcılığa maruz kalıyor.